היי חברים, ד"ר רונית כאן. אחרי 10 שנים כדיאטנית קלינית ו-5 שנים של ניסויים אישיים עם תזונה קטוגנית, חשבתי שאני יודעת הכל על שמנים. ואז הגיע יום שישי אחד, כשניסיתי להכין שניצל קטו לארוחת שבת... בואו נגיד שזה לא נגמר טוב. אבל הכישלון הזה לימד אותי יותר על שמנים מכל ספר לימוד!
נתחיל עם הכוכב האמיתי של המטבח הקטוגני - שמן הקוקוס. למה הוא כל כך מיוחד? ובכן, תארו לעצמכם שאתם נותנים לגוף שלכם מעין "טורבו" של אנרגיה. זה בדיוק מה ששמן קוקוס עושה!
הסוד טמון ב-MCTs (טריגליצרידים בינוניים) שבו. אלה הם סוג של שומנים שהגוף שלנו מעבד בצורה שונה לגמרי. במקום לשבת בתור שומן על המותניים שלנו, הם רצים ישר לכבד ומתחילים לייצר קטונים. וקטונים, חברים, הם הדלק האולטימטיבי בדיאטת קטו.
אנקדוטה אישית: פעם ניסיתי להחליף את הקפה של הבוקר בכפית שמן קוקוס. התוצאה? הרגשתי כאילו שתיתי שלושה אספרסו! (אבל טיפ קטן - אל תנסו את זה לפני פגישה חשובה, אם אתם מבינים למה אני מתכוונת...)
אוקיי, עכשיו בואו נדבר על השמן שכל סבתא ישראלית נשבעת בו - שמן הזית. אם שמן קוקוס הוא המלך, אז שמן זית הוא המלכה האלגנטית של עולם הקטו.
מה שהופך את שמן הזית למיוחד הוא השומן החד בלתי רווי שבו. זה הסוג של שומן שגורם ללב שלכם לחייך (אם ללבבות היה פה, כמובן). מחקר שפורסם ב-New England Journal of Medicine ב-2018 מצא ששמן זית יכול להפחית את הסיכון למחלות לב בכ-30%!
אבל תזהרו - לשמן זית יש "נקודת עשן" נמוכה יחסית. מה זה אומר? שאם תנסו לטגן בו שניצל קטו בטמפרטורה גבוהה מדי, תקבלו ענן עשן במטבח ושניצל עם טעם מוזר. (כן, למדתי את זה בדרך הקשה...)
עכשיו, בואו נדבר על השמן שהוא כמו הילד הכי מגניב בכיתה שאף אחד לא מכיר - שמן אבוקדו. זה השמן שאני מכנה "הנשק הסודי" של המטבח הקטוגני.
למה? כי הוא מושלם לבישול בחום גבוה. זוכרים את הפדיחה עם השניצל קטו? עם שמן אבוקדו זה לא היה קורה. לשמן הזה יש נקודת עשן גבוהה, מה שאומר שאתם יכולים לטגן, לצלות ולאפות איתו בלי לדאוג.
ולא רק זה - הוא גם עמוס בנוגדי חמצון. מחקר שפורסם ב-Journal of Nutrition ב-2020 מצא ששמן אבוקדו יכול לעזור להפחית דלקת בגוף. אז בפעם הבאה שאתם מכינים סלט קטו, נסו להחליף את שמן הזית בשמן אבוקדו. תודו לי אחר כך!
ועכשיו, לפינוק האמיתי - שמן MCT. אם שמן קוקוס הוא כמו לשתות אספרסו, אז שמן MCT הוא כמו להזריק אספרסו ישירות לוורידים (אבל בצורה בריאה, כמובן!).
שמן MCT הוא למעשה תמצית של החלקים הכי אפקטיביים של שמן הקוקוס. הוא נספג ישירות לזרם הדם ומגיע לכבד במהירות הבזק, שם הוא הופך לקטונים. התוצאה? בום של אנרגיה!
אזהרה קטנה מניסיון אישי - אל תגזימו עם זה בהתחלה. פעם אחת הוספתי יותר מדי לקפה של הבוקר וביליתי את שארית היום בשירותים... תתחילו עם כפית קטנה ותעלו בהדרגה.
ועכשיו, לחלק הפחות כיף - השמנים שכדאי להימנע מהם בתזונה קטוגנית. אני קוראת להם "הרשימה השחורה":
הבעיה עם השמנים האלה היא שהם עתירי אומגה-6, סוג של שומן שיכול לגרום לדלקת בגוף אם צורכים ממנו יותר מדי. ובתזונה מערבית, רובנו כבר צורכים יותר מדי ממנו.
אז איך בוחרים את השמן הנכון? הנה כמה טיפים מהשטח:
זכרו, בתזונה קטוגנית, שומן הוא חבר, לא אויב. אבל כמו עם חברים, חשוב לבחור בחוכמה!
ועכשיו, אחרי כל התיאוריה הזאת, אני חושבת שהגיע הזמן לנסות שוב להכין את השניצל קטו ההוא. הפעם עם שמן אבוקדו, כמובן. מי מצטרף אליי?